Cum îți pornești PC-ul de pe un stick USB
Dacă ești norocos, atunci tot ce trebuie să faci pentru a boota PC-ul de pe o unitate flash USB, indiferent de sistemul de operare instalat pe PC, este să alegi unitatea flash USB din meniul de boot al UEFI-ului sau BIOS-ului tău. Asigură-te că unitatea flash USB este bootabilă și apoi conecteaz-o la orice port USB de pe calculatorul tău.
Apoi, pornește-ți calculatorul (sau repornește-l dacă era deja pornit). Imediat după ce pornește, când apare ecranul BIOS/UEFI, accesează meniul de boot apăsând pe tasta sau tastele potrivite. Majoritatea producătorilor de PC-uri folosesc tastele F8, F9, F10 sau F11 pentru acest lucru și multe calculatoare îți arată care este tasta sau tastele pentru meniul de boot imediat după ce le pornești. Însă, dacă nu poți identifica tasta sau tastele corecte, verifică documentația plăcii de bază a calculatorului tău sau a producătorului dispozitivului tău. Tasta (tastele) de acces la meniul de boot ar trebui să fie menționate în manualele de utilizare.
După ce apare meniul de boot pe ecran, folosește-l pentru a selecta unitatea flash USB de pe care vrei să bootezi și apasă pe Enter. Reține că unitatea flash USB poate să aibă diverse nume în funcție de ce a vrut producătorul PC-ului sau plăcii tale de bază. Uneori este afișat ca Removable Device (Dispozitiv amovibil), uneori ca USB-HDD și tot așa.
După ce ai apăsat pe Enter, calculatorul ar trebui să pornească de pe unitatea flash USB.
Cum bootezi de pe o unitate flash USB modificând setările UEFI/BIOS
Începe prin a accesa interfața BIOS/UEFI. Ar trebui să poți face asta apăsând pe tasta sau combinația de taste potrivită, imediat după ce ți-ai pornit PC-ul. Deși producătorul PC-ului sau plăcii tale de bază poate atribui orice tastă acestei acțiuni, tastele folosite de obicei includ Delete, F1, F2, F10 și F12. Dacă niciuna dintre ele nu funcționează, poți afla care este tasta pe care trebuie s-o apeși din manualul PC-ului sau plăcii de bază.
După ce ai intrat în BIOS/UEFI, răsfoiește prin opțiunile sale de configurare până când găsești o pagină numită Boot sau similar. Acolo ar trebui să vezi ordinea de boot folosită de calculatorul tău. În această listă, trebuie să alegi unitatea flash USB ca fiind primul dispozitiv folosit pentru pornirea sistemului. Reține că opțiunea USB poate avea nume diferite pe PC-ul tău: caută Removable Devices, USB-HDD sau nume similare. Mutarea unității flash USB la începutul listei se face de obicei apăsând pe tastele +, -, F5, sau F6. Interfața ta BIOS/UEFI ar trebui să afișeze niște informații utile pe acest subiect.
IMPORTANT: Dacă PC-ul tau folosește UEFI, s-ar putea să nu poți face setările anterioare. În acest caz, trebuie mai întâi să dezactivezi (temporar) opțiunea Secure Boot. Această opțiune poate avea și alte nume în funcție de ce a preferat producătorul: Legacy Boot sau Legacy Support, CSM sau Launch CSM și așa mai departe. Alege să activezi opțiunile care încep cu Legacy sau care conțin CSM în denumirile lor.
Care este metoda ta preferată de a porni de pe o unitate flash USB?
Acum știi câteva moduri diferite de a-ți boota calculatorul folosind o unitate flash USB. Care este preferata ta? Folosești opțiunile incluse în Windows 10 și Windows 11 sau preferi să apelezi la BIOS/UEFI? Ai reușit să îți pornești PC-ul de o unitate USB? Dacă nu, ce nu a mers bine? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.